Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

René_Primivrè_Lesson Municipio_Cristóbal_Rojas Municipio_de_May_(condado_de_Lee,_Illinois) Inspiración_(película) Roberto_Battión Un_viaje_a_la_Luna_(película) Rupeliano Municipio_de_Bar Galveias Triangulo_(música) Municipio_de_Windsor_(condado_de_Henry,_Misuri) Universidad_de_Lleida Universidad_de_Laponia Fundacion_SEPI George_H.W._Bush Municipio_de_Washington_(condado_de_Stark,_Ohio) Rio_Jequitinhonha Fütalmapu Roland_Grapow Fujiwara_no_Atsuyori Garo_(revista) UH_48 Rio_Sabarmati Revoluciones_islámicas Fuerza_aerea_de_Colombia Fresne_les_Reims Ilustre_y_Franciscana_Cofradía_del_Santísimo_Cristo_de_las_Misericordias_y_Nuestra_Señora_de_las_Lágrimas S_A_S. Fructosa-2,6-bisfosfato_2-fosfatasa Gastón_Grecco Republica_Socialista_Soviética_Autonoma_de_Chechenia_e_Ingusetia Fundacion_Trece_Rosas Ungeria Municipio_de_Wharton_(condado_de_Potter,_Pensilvania) Trombas G.O.O.D._Music Rory_Fallon Rock_de_Brasil Tángara_careto_dorado Imia-Kardak Uroplata_bicoloriceps Roberto_Preciado_Cuevas Ribera_de_Piquín_(Lugo) Indiera_Alta_(Maricao) Gimnasia_y_Esgrima_de_Jujuy Iglesia_de_San_Andrés_(Rasines) Gil_Márquez Indios_omaguaca Rodalies_Barcelona Municipio_de_Douglas_(condado_de_Appanoose,_Iowa) Tregua_Fecunda Ignacio_Maria_Gonzalez_Santin Riedeliops_sandakanensis Unificacion_de_España Municipio_José_Tadeo_Monagas_(Guárico,_Venezuela)

html map