Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.divine.do-padac.mielno.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.homo.do-padac.mielno.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.legere.do-padac.mielno.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Jose_Manuel_Oliveira Iridodictyum Lista_de_ornitologos_célebres Kadarismo Liber_testamentorum_eclesiae_Ovetensis Jarcia Labadal Labastide_Castel-Amouroux Javier_Sardá La_gallina_de_los_huevos_de_oro_(fabula) Juan_Carlos_Oliva José_María_Velasco_Gomez Leptolpium_prospaeum Lieutades Lenguas_chinantecas Intendencia_de_León_de_Nicaragua Inteligencia_espacial Kaiseki Lista_de_ciudades_españolas_por_altitud La_esposa_acuática Intef_II Lista_de_clientes_de_correo_electronico Julian_Pastor Johannes_Christoph_Christian_Döll La_Plaine-sur-Mer Liga_Colombiana_de_Beisbol_Profesional_2012/13 KV_171 José_Maria_Yermo_Solaegui La_Comparsita Ixtlan_del_Río Lachnopylis_polyantha Lista_de_capítulos_de_Tengen_Toppa_Gurren_Lagann Jana_Čepelová La_senora_Miniver Juntas_Administradoras_Locales Isidoro_Bianchi Levantamiento_de_la_lotería Joaquim_Xicoy_i_Bassegoda Las_llaves_del_Reino_(pelicula) Isla_de_Santa_Maria_(Azores) Linea_La_Llotja_-_Servei_Especial_(Interurbanos_Lérida) Jesús_Murillo_Karam Judo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Los_Angeles_1984 Leandro_dos_santos_de_jesus James_DeBello Jose_Maria_Bonilla Lengua_somali Jardin_Botánico_Marsh Lenguas_egipcias Le_Temple_(Gironda) Leptodactylodon_ornatus Leopoldo_Castedo_Hernández_de_Padilla Latakia_(provincia) José_Alfredo_Zendejas_Pineda Jacob_Christian_Jacobsen

html map