Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Ajuste_postglacial Will_H_Bradley Viboron Cocoseius Acanthochila Clásico_del_fútbol_turco Albertario Access_co WebSockets Xose_Lluis_Garcia_Arias Coccus Viguieranthus Vilanova_de_la_Aguda A_mí_las_mujeres,_ni_fu_ni_fa Chlorocyperus_erythrorhizos Chevrolet_N200 Acanthospermum_xanthioides_var._obtusifolium Comino_común Valor_Añadido_Bruto Vaiṣṇavī Agnes_Skinner Vezzali Wall_Street_(linea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Západni_(Bélaya_Glina,_Krasnodar) Adrastea_(Misia) Alectoris_graeca Visnu-puraná Aeropuerto_de_naha A_Live_One Aaas Vísperas_sicilianas Constance_Nantier-Didiée Charles_Courtney_Curran Wolfgang_Wucherpfennig Club_Social_y_Deportivo_San_Jorge Vicky_Shell Vicente_Cerna_Sandoval Abre_tu_fosa,_amigo,_llega_Sábata Aeropuerto_de_A_Coruña YTV Ciclo_de_tschai Zarko_Cabarkapa A_p_moller-maersk_group Coatl Cirugia_Ortognática Viche Adecco_LEB_Bronce Víctor_Gijón Conglomerado_dinástico Aechmea_xiphophylla Vṛinda-vana Aeropuerto_General_Juan_Vicente_Gómez Ahrar_al-Sham A_fonsagrada Compañia_Nacional_de_Fuerza_Electrica

html map