Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Petre_Marin Peter_Kornicki Playa_Del_Rey_(Los_Ángeles) Norte_Serie_5001_a_5022 Potentilla_caulescens_var._sericea Pehr_Lofling Pinzón_koa_mayor Neoregelia Pidén Ocana_un_retrato_intermitente Olendon Pcap Pinza_de_depilación Objetos_culturales Nataniel_Sánchez_Varela OCN Nacionalismo_centrifugo Paso_de_Grimsel Ofelia_Trimboli Parque_Nacional_Huascaran Neuilly_le_Réal Olga_Patricia_Vega_Cedeno Parral_de_sapo Parque_de_Grüneburg Plaza_de_Castilla Pederastía Naranjo_trifoliado Parque_Nacional_de_Göreme Pino_de_Paris Pepe_Espaliú NGC_396 Partido_verde_de_aotearoa Pam_Chito Polígono_complejo Pirigallo_borde Palos_Verdes_Estates Paz_Encina Peltophryne_guentheri Patricio_Gonzalez_García Palazuelos_de_Muno_(Burgos) Mylabris_bifucata Museo_Nacional_de_Dinamarca Nokia_5200 Plasma_de_quarks-gluones Obras_de_Saint_Saëns Ogasawarana_chichijimana Nicolas_Nunez Ophrys_sphegodes_subsp._litigiosa Ponto_(mitología) Paco_el_Pocero Polypodium_laetum Nellie_Blanchan_De_Graff Pico_El_Capitán Parlasur Pelleas_et_Melisande_(Sibelius)

html map