Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Castillo_Grey_Towers Broken_Siglo_XIII_a._C. Carolina_Escobar Bailando_por_un_Sueno_1 Baly Casa_de_Freud_en_Viena Camos_(Gerona) CBIL B-52H_Stratofortress Aínsa Caecilio_Metelo Casa_Angel_Giner Carex_atrata_var_brunnescens Chaca_burmensis Bennet_and_the_Band Caso_Simap Bard-lès-époisses Barbara_Bebe_Lyon Bokura_no_oukoku Bautismo_de_jesus Carpenedolo Carex_heteroneura Basiliense CYQR Cantón_de_Marle Años_perdidos_de_Jesús Capítulos_de_Los_Serrano Beclardia_humbertii Berklee_College_of_Music C.D._Buñol Biobala Banos_Árabes_(Gerona) Cereus_anguinus Barbalija Bastón_(celula) BWV_1006 Cenizas_en_el_anden Carlos_Javier_Beltrán Cabrera,_Maria_Trinidad_Sánchez Centro_de_educación_ambiental_El_Águila Carlos_Nino Baneras Caricaturas_de_Mahoma_en_el_periódico_Jyllands_Posten CDE_centro_demócrata_europeo Balón_de_oro_(dzfoot) Charax_condei Bloque_Catolico-Foralista Bataung Barbacena,_Minas_Gerais Capital_Federal Borassus_flabellifer_var_aethiopum Cañadillo Bryson_(Texas) Cabeza_(álbum) Bretesuchidae

html map