Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Manuel_Carballo_Martinez Mateo_Vergara_Silva Gonzalo_I_de_Ribagorza Lo_Espejo Madeleine_Fairbanks Madame_de_stael Mesoamericanas Red_Acción_Directa Mijail_Shein Gran_Ducado_de_Hesse_y_el_Rin Regulate_G_Funk_Era Marnes_(Deux_Sèvres) Puente_Semipalatinsk Marvel_Civil_War Luebo Masters_de_París_1974 Promoción_artística Quake_2 Lycium_japonicum Rehn Mike_Sanders Radio-Telévision_belge_de_la_Communauté_francaise Ljubisa_Brocic Mariusa Maria_del_Carmen_García_Vela Primera_División_de_la_Unión_Soviética_1991 Registro_de_buques Marathon_2:_Durandal Martinuccio Lucey_(Saboya) Psicologia_arquetipal Lorenzo_Montero Miguel_Ángel_Nadal Puente_de_Adam Luna_la_heredera M_U_L.E. Marigna_sur_Valouse Los_Ancares Mesorregião_do_Sul_de_Roraima Maria_Teresa_Ruiz_Gonzalez Lucha_judia_contra_los_britanicos_en_el_mandato_de_Palestina Rango_terapeutico Punta_Bauzá Real_Academia_de_Córdoba_de_Ciencias_Bellas_Letras_y_Nobles_Artes Profugos Referendum_constitucional_de_Egipto_de_2007 Psicologia_historico-cultural Maysan Línea_H12_de_la_Red_Ortogonal_de_Autobuses_de_Barcelona Reflexivo R.T.P. Línea_101 Magdalena_Rybariková Raven_(Nelly-Marie_Vickers) Miguel_Muñoz_Mozun

html map