Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Absolute_World Valerianella_carinata Acuecucyoticihuati Club_Deportivo_Fortuna_(Leganés) Comarca_Ngobe-Bugle Clifton_Springs_(Nueva_York) Yolanda_González_Martín Colecciones_de_art_nouveau_y_art_deco Cinanquica Aconitum_truppelianum Von_Mohl Yannis_Salibur Villablino_(Leon) Chrysolina_stachydis Abrojo_(arma) Chupa_mieles A_(single) Validez_simultanea Villorejo Alejandro_Aragon Alberto_Vega Abrunhosa_a-Velha Abrudbánya Citroen_LN Con_tan_pocos_años ATF7 Wenn_der_letzte_Schatten_fallt Vicente_F_López Zanthoxylum_fraxineum Zapotitlan_Lagunas_(municipio) Cingulados Clasificacion_de_CONMEBOL_CONCACAF_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1962 Zigadenus_glaucus Waltharius Agustin_Codazzi West_Bradenton Contribuyente Compatible_Hayes Vestido_español Ciervo_sika Zip_drive Wi-Fi_Protected_Access Vangueria_armata Acristalamiento Condado_de_White_(Illinois) Acer_monocarpon Vujadin_Boskov Young_JV Acorazado_Pola Yakovlev_Yak-27 Conjuntos_disjuntos Vidal_de_la_Blanche Cine_cómico_mudo A_Pobra_do_Caraminal_(La_Coruña) Colapso_maya

html map