Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Bartomeu_de_Robió Caverna_(desambiguación) Balon_de_Oro_1981 Brass_Castle_(Nueva_Jersey) Bage Beatriz_Nogales Blue_Jasmine Canada_Seca Campeonato_del_Mundo_de_Baloncesto_de_1990 Blomstedt Campaña_de_Guayana_(1811_1812) Central_termica_Compostilla_II Central_hidroelectrica_de_Zhiguli Brucita Banya_de_boc Caney_(Oklahoma) Cabezón_de_Liébana BAC_TSR2 Calamintha_hirta Centro_micologico_de_Navaleno Campylopterus_largipennis Castillo_de_Villafuerte Catonetria Brit_Awards_1984 Buzz_Lightyear_Comando_Estelar:_La_aventura_comienza Bursera_microphylla Best...I Carex_stellulata Bohemundo_IV_de_Antioquía Bucéfala Cayo_Sextio_Calvino Bóbr Boca_Juniors_(basquetbol) Certificado_de_Aeronavegabilidad Central_nuclear_de_Onagawa Botoşani Batalla_de_Tegira Beta_bloqueador Balo-i Casco_de_combate Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_de_1969 Canonica_de_Santa_Maria_de_Roca_rossa Carl_de_Dinamarca Cadena_de_bodden_Darss-Zingst Base_Rey_Sejong Castillo_de_rafael_obligado Belvedere_Trianon Canillas_(Madrid) Catedral_de_la_Asuncion_de_Santa_Maria Carsac-de-Gurson Campeonato_Italiano_de_Fútbol_1928-29 Cabo_de_st_abb Campeonato_mundial_de_gimnasia_rítmica_de_2002 CAMEXCA Chalvraines

html map