Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Víctor_IV Warzāzāt Cirrhoscyllium_formosanum A_Proposito_de_Buñuel Albert_Martin Cofradía_de_la_Entrada_de_Jesús_en_Jerusalén_(Andorra) Xenochalepus_holdhausi Abragão Villa_Progreso_(Berisso) Aldi_Sud Classics_(álbum_de_C.C._Catch) Alcover Condado_de_Unicoi_(Tennessee) Abigail_Williams_(Juicios_de_Salem) Companía_Eléctrica_de_Tokio Albert_Wesker Condat-sur-Ganaveix Alcatel_Mandarina_Duck Chinchon_(desambiguacion) Abedules,_Villaviciosa Vall_d'Alcala Aeropuerto_Munster_Osnabruck WP:O/III Vicente_Valverde Volvo_Ocean_Race_2008-09 Constante_de_estructura_fina Chipped_beef_on_toast Alameda_de_cervera Wikipedia_en_griego Yoichi_Erikawa XHUG_FM Absdale Aeropuerto_de_Pionyang Valle_de_Santiago_de_Chile Cnidoscolus Viverista Colletoecemateae Vilaür Agustin_Gerardo_Arenas_Cardozo Congreso_Geográfico_Italiano Circunscripcion_(taxonomia) Zaratamo_(Vizcaya) Aki-ku_Hiroshima China_Cruel Claro_de_Luna_(astronomia) Adams_(cráter_marciano) Xylolaemus_abnormis Châteaufort_(Alpes_de_Alta_Provenza) Villanueva_de_Cameros_(La_Rioja) Consejo_Superior_de_Seguridad_Nacional_de_Irán Villeneuve_lès_Lavaur Vingolf Adolfo_Zaldivar_L Yevres-le-Petit Wandy_Rodríguez

html map