Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Batallas_de_Jarkov Caso_de_marsella Brazey_en-Plaine Cabomba_australis Carretera_M_501/CL_501 BHA Camino_optico Caballos_de_san_marcos Campeonato_mundial_de_biatlon_de_2002 Catedral_de_Copenhague Bela_Bartók Casa_del_General_San_Martín Barrio_de_Nervión_(Sevilla) Bahái Calles_porticadas Casalzuigno Biopyribol Champagne_sur_Loue Brendan_Mullen Blangy-le-château Challenger_de_Vancouver_2013 Bournel Brunneria_longa Blechnopsis_serrulata C_A_T Camachuelo_común Carex_hoodii_var._nervosa Bombardeo_de_Barcelona_(1842) Bourbon,_Missouri Cardioversion_eléctrica Calamar_seco Calocheiridius_hygricus Calendario_de_Gézer Champions_Challenge Bartolomé_Martinez_Menacho Bolas_de_gamba Años_2160 Carioca Cedaceria Canal_Moraleda Campeonato_Ecuatoriano_de_Futbol_1990 Barrio_de_la_Merced_(Guadalajara) Bursa_occidentalis Carl_Friedrich_Phil._Sigm._Martius Batalla_de_las_llanuras_de_abraham Banco_Grupo_Cajatres Calendula_officinalis Bygdøy Balneario_La_Florida Azulillo_norteño Castañedo_del_Monte Bailetti Bowmanstown_(Pensilvania) Biblioteca_Nacional_de_Irán Bosnios

html map