Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sparedrus_similis Santa_Marta_de_Portuzelo Smithy Sándwich_cubano The_Way_(canción_de_Ariana_Grande) Trachyrhizum Secretaria_de_Inteligencia Susana_Seivane Sespia San_Jose_carpintero Sénior Santo_cristo_de_finisterre The_Everly_Brothers_(album) Solenispa_laetifica Torre_Cuscatlan Tragelaphus_angasii Salsa San_Juan_de_Nieva_(Avilés) Textos_hindues Scott_Parker Tim_Samaras Sebastião_Jose_de_Carvalho_e_Melo Saint-Hilaire_(Puy-de-Dôme) Shuvosaurinos Sergio_Bobadilla_Muñoz Saint-Bres Superior_colliculi Santiago_Ramirez_(teologo) Sudasiática Saccus_laevis Teoría_del_ascenso_al_trono_del_Príncipe_Otomo San_Bartolome_de_Pinares_(Avila) Santa_Susanna_de_Roma Scorpion_(Mortal_Kombat) Temporada_2005_del_Campeonato_de_España_de_Rally_de_Tierra Sagarpa Saturnino_Álvarez_Bugallal Tratado_Gutiérrez_Teran Syagrus_paraguayensis Stallion_Springs_(California) San_Cristobal_de_Valdueza Seleccion_femenina_de_futbol_de_Noruega Tecnología_ponible Toneladas_equivalentes_de_petróleo Teodote Tacuarendi Tnotb The_Trick_Is_To_Keep_Breathing Tesoros_del_Patrimonio_Cultural_Inmaterial_de_España Tato_Lopez Sala_Cuarta_Pared Take-away Torneo_internacional_de_shanghai Salvatore_Albert_Lombino Saint_Gereon

html map