Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Liga_de_fútbol_de_Concepción_del_Uruguay Laureados_de_los_Premios_Nobel_por_Pais Junta_de_Montevideo Konstantinos_Volanakis Jaime_enrique_hurtado_de_mendoza John_S_McCain Javier_Martinez-Torron José_Manuel_Tárraga Larca_notha Liopleurodon José_Uriburu Jump_Jim_Crow Jacky_y_su_lemur_(anime) Liga_Nacional_de_Guatemala_1974 José_Angel_Llamas La_Coudre_(Deux-Sevres) Juan_de_Uzeta Las_constituyentes Le_Mont Jamsher Jardin_Botánico_de_la_Universidad_de_Duisburgo_Essen Kíneshma Julia_Carabias_Lillo Jose_Antonio_Martín Jardin_botanico_Reinaldo_Espinosa Kyuzo_Mifune Leon_de_Greiff La_Anunciación_(Fra_Angelico,_Florencia) Juan_Carlos_Saravia Javier_Portales Instituciones_educativas_en_Uruguay José_Antonio_Díaz_"Chaqueton" Literatura_española_romántica Jupiaba_zonata Linterna_de_los_muertos Jagdpanzer Lannemaignan James_P_Mitchell K._380 Keiji_Fukuda J-POP Liga_Premier_de_Rusia_2008 Isaías_de_Noronha Joan_Colom_i_Agustí Lenguas_maio Jozef_Szmidt Ley_de_Talion Jose_Luis_Di_Palma Jerry_LaCroix La_lírica_espanola_anterior_a_1936 Juan_ii_de_francia José_Ignacio_de_Cobo_y_Guzmán Josefina_Guilisasti Linea_10_(EMT_Malaga) La_Meignanne

html map