Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Heroe_de_la_Federación_Rusa Hidrotórax Hiperostosis Gurgy_le_Château Anunciacion_a_la_Virgen_Maria_en_el_Arte Herpestis_cuneifolia Homeopatia Monolepta_afghana Monkey_D._Luffy Atopochilus_macrocephalus Autofagia Ano_551 Miss_República_Dominicana_1955 Gypsophila_struthium Atsushi_Sakurai HD_13931_b Gymnobela_procera Hierba_de_la_opilada Heitorai Hi_tension Aronia Horses Autopista_Illia Atlético_CP Asterix_el_galo_-_como_obelix_se_cayó_en_la_marmita_del_druida_cuando_era_pequeno Artiodáctilo Hannonville_Suzémont Miss_Republica_Dominicana_1991 Antimicrobiana Asociación_Argentina_de_Vexilología Avillers Asparagopsis_schlechtendalii Monoestes Guerra_de_las_harinas Aulacoderus_triplex Andrómeda_I Hipoglucemia_diabética Guerra_del_Mixton Hyparrhenia_podotricha Hausdorff Autoridad_Metropolitana_de_Tránsito_del_Condado_de_Harris Hans_Pfitzner Armando_Hunziker Arrondissement_de_Brioude Hermann_von_Salza I.Deg. Astrolabe Historia_del_idioma_catalán Arboleya Modelo_estímulo-respuesta Anne_Lorain_Lanier_Garcia_de_Paredes Heroe_byroniano Hemerocallis_serotina Historia_Colonial_de_Tlaxcala Monumento_a_Juan_Manuel_Rodríguez_Ojeda

html map