Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Chevaline_(Alta_Saboya) Chrysanthellina_fasciculata Abies_trigona Vergilio_Ferreira WR_20a Condado_de_Brod-Posavina Vladimir_Serguéievich_Soloviov Chica_chillona Civilizacion_Proto_elamita Adolfo_Suarez_Gonzalez Zenoss Variimorda_kurosawai Xiao_Xiao Clan_Hata Alcarràs Condado_de_Brienne Codigo_de_area_515 AVN_Best_New_Starlet_Award Władysław_Zieliński Cherencé_le_Roussel Volcán_Tungurahua Valeriana_tuberosa_var._ateridoi X_Men_3,_The_Last_Stand Addiator Chumbec_(Sudzal) Xyrichtys_cyanifrons Veró Adam_Shankman Chiropterotriton_dimidiatus Chrzaszcz Vuelo_705_de_FedEx Zdenek_Zeman Abbasuddin_ahmed Aka_Ranger Abeja_de_marruecos Al_Malikiyah Aerodramus_vulcanorum Aguaderico_Segundo Wvdial X05 Vert_le_Grand Alborge_(Zaragoza) Yashica_MG-1 Zeta_Bootis A_Einstein Condado_de_Santa_Marta_de_Babío XLIV_Legislatura_del_Congreso_de_la_Union_de_México Waverly_(Tennessee) Yolandita_Monge Agaricus_deliciosus Comisión_Permanente_de_Salud_en_Chile Adamo_Canta_en_Francés_e_Italiano Agropyron_repens Volcán_Santiaguito Consejeria_de_Politica_Territorial_y_Obras_Publicas_de_la_Generalidad_de_Cataluna

html map