Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Arminda_Alba Astragalus_aboriginum_var._fastigiorum Arturo_Luna Mis_canciones Ashwin Anathallis_pubipetala Arkys Aubana Hafdasa_C-4 H.Fleischm. Artemisio Hallazgos_del_Renacimiento Gustavo_Petro_Urrego Angel_Rodriguez_Lozano Historia_de_la_juventus_football_club Ham-sous-Varsberg Huangpu Montgomery_County_Texas Hospital_central_de_san_isidro Asignatura_pendiente Gymnetrus_longiradiatus Mokkurkalfi Arco_Califal_de_Agreda Anacyclus_radiatus_var._sulphureus Andrés_González_Déniz Arquitectura_en_Cantabria Motines_de_subsistencia Mishima_(pelicula) HD_166 Higinio_Morinigo Minori_Ayase Asperula_galioides_var._strictissima Montserrat_Muñoz Antignac Apigetrin Armada_de_Cartago Monopolio_estatal Helianthemum_apenninum_subsp._pulverulentum I7500 Grumman_F4F_Wildcat Hipérico Grupo_Desportivo_Fabril Han_Hyo-joo Hospital_de_la_Vall_d'Hebron Anguía III_nervio_craneal Anatole_Saderman Austrocylindropuntia_ipatiana Horizonte_Tardio Astollia_chloris Angelina_(Santa_Catarina) IC_2944 Area_metropolitana_de_Elda-Petrel Guerra_de_los_Cien_años Auriac_(correze)

html map