Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Anunciación_del_Senor Montanismo Guerra_Polaco_Moscovita_(1605-1618) Gyroporus Hohatzenheim Hispano_Aviación_HA_220_Súper_Saeta Arte_contemporaneo_del_siglo_XX Anselmo_de_Canterbury Monasterio_de_Santa_María_de_Herrera Guerra_Grande_(Uruguay) Groff Augusto_Daolio Andronico_de_Cirro Hecatasaurus Ibn_al-Qitt Análisis_de_audiencia Archivo_binario Anubiadeae Idioma_angolar Mongolia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Mont_Saint-Martin_(Ardenas) Hemiphractidae Ministro_de_la_Gobernación Armand_Marie-Jacques_de_Chastenet_Marques_de_Puységur Hesdigneul-lès-Béthune Anticatolicismo Ibn_'Abd_al_Hakam Multithreading Hyloscirtus Montrouge Moreno_de_Lehmann Mohamed_Almallah_Dabas Misa_n._7_(Mozart) Moza_fresca Mordor Hans_Grugger Hilda_(Carolina_del_Sur) Area_metropolitana_de_la_Bahia_de_Cadiz_y_Jerez Ari_Tiainen Hans_von_Bülow Arpophyllum_giganteum_subsp_giganteum Arisaema_atrorubens_var_zebrinum Modoaldo_de_Tréveris Guisla_de_Lluçà Auguste_Boissonneau Historia_de_un_amor Area_Metropolitana_de_San_Luis_Potosí Hydranthus Avemaria Moái_Hoa_Hakananai'a Hipótesis_del_Deslizamiento_Polar Asplenium_macilentum Hedren Génesis_(Planeta) Huelga_general_de_1917_en_España

html map