Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Colibrí_colaceleste Chassey_lès-Scey Acquis_communautaire Alasdair_MacIntyre Adriano_en_Siria_(Rust) Vincomalos Aerobiz_Supersonic Zarza_Capilla_(Badajoz) Adamina Concusión_(Medicina) Consejo_para_la_Paz_y_el_Desarrollo_del_Estado Citrus_×_nobilis_var._vangasy Acheilognathus_polyspinus Viroquinesis Churumuco Circuito_Urbano_de_Valencia William_Lawrence_Knechtel WP:PROCESO Clube_Naval_Povoense Xerofita Condado_de_Ogemaw Club_Deportivo_Santani Chrysolina_jiangi Veronica_hawaiensis Abisai_Josue_García-Mendoza Accão_Socialista_Portuguesa Adalberto_Almeida_y_Merino Valle_di_Cadore Conspiracion_de_los_Iguales Zhang_Xianzi Alcedo_cristata_nais Codo_Technologies Valdunciel Vila_Chã_da_Beira Acanthoclinus_matti Aerides_jarckiana West_Windsor Conferencia_Episcopal_de_España Coloración_críptica Ciacillo Come-Pecados Cogujada_común Ackama Yun_Suk-Young Consejos_de_Trabajadores_y_Soldados._Revolución_de_Alemania._Noviembre_de_1918 Vuelo_407_de_Emirates Vertigo_de_Meniere Wesak Zonzamas Comision_Jenkins Aerodromo_Santa_Marta Yahoo_com Chionis_alba Way_to_Pekin Zona_metropolitana_del_Distrito_Federal

html map