Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ayapamba HD_100563 Haptica Mundial_de_fútbol_de_2006 Héctor_Torres Hyottoko Howl Herramientas_UML Multi_Link_Trunking_(MLT) Ministerio_de_Industria_de_Argentina Historia_de_nepal Modan Ha_global Himenóptero_(corto) Grimorio Idioma_eteocretense Asuncion_de_Nuestra_Senora Montcheutin Anastasio_de_Gracia Antropología_teologica Huso_mitotico Ministerio_de_Economia_y_Hacienda_de_España Arte_de_paisajes IFBB_Mr_Universo Area_linguistica_balcánica Arco_del_triunfo High_School_Musical_3:_Fin_de_Curso Antonio_González_Triviño Artemisia_anethifolia Asociacion_Deportiva_Orizabeña Anisostena_gracilis Anier_Figueroa Austin_(Arkansas) Archivo_de_computadora Angulo_de_contacto Haplochromis_tanaos Monthou_sur-Bievre Aurora_Rodríguez_Carballeira Huevos_de_relleno Monte_de_venus Arend_Van_der_Wel Arboreto_de_San_Mateo Avenida_23_de_Maio Asociacion_de_futbol_de_Valparaiso Avgustin_voloshin Avenida_Ditmas_(línea_Culver) HD_16400 Antonio_Narino Astillero_Río_Santiago Anthochlamys Guillermo_Álvarez_(desambiguación) Guillaume_Coustou_(hijo) Hugo_de_Borgoña Asociación_de_revistas_culturales_de_espana Anaspis_guineensis

html map