Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Método_socratico_(House) Parque_nacional_Lençóis_Maranhenses Pau_Mila_i_Fontanals Pentastachya Pantera_en_libertad Pastorela Ophrys_sphegodes_var._sicula Pablo_Casar_Bustillo Paracycnotrachelus_cygneus Pagellus Plaza_de_toros_de_Éibar Paulino_de_Antioquía Pilar_Muniz NGC_128 Organización_del_Tratado_de_la_Seguridad_Colectiva Piriapolis_FC Paranirvaṇa Música_folclórica_de_Mexico Petroselinum_hortense_var._crispum Opuntia_minuta Ocimum_holosericeum Peyrat-le-Chateau Platteville_(Colorado) Paseo_a_orillas_del_mar Museo_de_Geociencias_(Medellín) Potasnia Pico_de_ciguena_tercero Museo_de_Arte_Contemporaneo_de_Buenos_Aires Nicolás_Appert Nordio_Domenico Pago_sin_contacto Norris_vs._Irlanda Piedad_Mármol_de_Dodson Nicolas_de_Malezieu Política_de_Comoras Opsonizacion Pierre_d'Aumont Olsburg_(Kansas) Pintura_de_Roma Organizacion_de_Pioneros_de_la_Unión_Soviética Pieter_Brueghel_el_Viejo Persicaria_hydropiper_ssp_flaccida Nambudripad_Allergy_Elimination_Technique Paul_Young_(futbolista) Pierre_Koenig Pachyphytum Papaver_rhoeas_var._subintegrum Organizações_Globo Pantano_del_Chanza Omar_Arroyo Peter_Milligan Pince Neoliberales Paul_Rachubka Pajaro_serpentario

html map