Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pinavete Mário_Alberto_Nobre_Lopes_Soares Nuevo_Orden_Mundial_(conspiración) NGC_116 Narcissus_aschersonii Nilda_Garré Paulo_Andres_Garcés_Contreras Port-Louis_(Bretana) Población_de_América_posterior_a_la_conquista_europea Posada_San_José Paleta_de_agua Paul_Young_(Sad_Cafe) Oneiros Museo_de_la_Ciencia_y_la_Tecnología_PUCRS Pato_confitado Odontocetos Periodo_Arcaico_Andino Nigeria_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2014 Pedro_Diaz_de_Valdes Nuevo_México_(Zapopan) Paulhe Poneridia_macdonaldi Platea_(ópera) Origny-Sainte-Benoite Ofensiva_del_89 Physalis_daturifolia Pedro_Miguel_Barreda_Marcos Partido_Democrata_Liberal_(Rumania) Nelson_Techera Pittodrie_Stadium N_A_S. Popis Plebiscito_nacional_de_Chile_de_1988 Olena_Dmytrivna_Wissjulina Mägo_de_Oz_(disco) Museo_de_la_Naturaleza_y_Jardín_Botánico_de_Agder Pallerols_de_Rialb Pelister Posum_de_cola_de_anillo Oxyanthus Pedro_de_morales Palatal Neonatologo Nacionalismo_banal Palpo_maxilar Philipp_Plein Orden_de_los_celestinos Obispo_de_Toledo Portopí Narcissus_cuatrecasasii Papaver_nigroflavum Patrulla_Suiza NGC_505 Oulunkyla Nana_Azuki

html map