Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Distrito_de_Nishiuwa Diplothecta_digonia Diisopropilamida_de_litio Darling_(banda) Dragones_del_Pacifico Cumarinia Cátara Derecho_foral_de_España Almendra_en_Obras_I Dignano Ambystoma_maculatum Día_mundial_de_la_Sepsis Demetrio_(Coppola,_R) David_Sanchez_Rodriguez EX-116 Almohadilla_electrica Edificio_Security_(Miami) Decaceras Dipturus_ecuadoriensis All_Saints_(Antigua_y_Barbuda) Creatures_Of_The_Night Custóias_(Vila_Nova_de_Foz_Côa) Definiciones Crataegus Dromomeron Denominación_de_Origen_Protegida_Estepa Dragon_Ash Alisma_major Dianthus_semperflorens DuPont Dummer_(Nuevo_Hampshire) César_al_mejor_vestuario Descubierta_(F-31) Derbi_eterno_de_Belgrado Ebiet_G_Ade Darkening_Sky Aleksandras_Stulginskis Cumulo_globular_M55 Amar_te_duele Alonso_Nuñez_de_Haro Alsinella_wallichiana Cosmelia Alexander_von_humboldt Dicladispa_romani Distrito_electoral_D_(Nebraska) Economia_de_San_Cristobal_y_Nevis Distrito_de_Aihui Distrito_de_santa_rosa_de_quives Daurioxoisoporfina_A Dangerous_Beauty Dortmannia Diáspora_(informática) Ducado_de_mantua Cyrtauchenioidea Alvarado

html map