Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Heraldos_del_rey Han_Changhoon Anita_Sarkeesian Helenístico Gulfstream_International Artés_Gato_Montés Holoturina Angel_Balbas Motshjubaridse Monnieria Monumento_de_las_Nereidas Grupo_uvesco Hong_kong_convention_and_exhibition_centre Atrium_Musicae_de_Madrid Moisés_Wasserman Gunter_Dreyer Horror_(literatura) Asier_Arranz HD_134453 Arroyo_godoy Angolino Monarcha_infelix Huaranguillo_(Pisuquia) Astérix_el_galo_la_odisea_de_astérix Moldavia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2004 Grupo_Empresarial_Ángeles Mitología_de_la_Antigua_Grecia Antraquinona Herbert_Bergdorf Mu_Arae_e Antonio_Santos_Romero IAI_Harop Haddon_Hall Muerte_de_Linda_Norgrove Antonio_Landeta_y_Alvarez-Valdes Heinkel Arteria_gastroomentalis_sinistra Avenida_Dr._Ricardo_Balbin Ares_p2p Arnaud_Di_Pasquale Asociación_de_Scouts_de_Mexico,_A.C. Any_Time_at_All Arrondissement_de_Fort-de-France Moyanés Homer's_Oddysey Antonio_Fernandes Guerras_Búlgaro_Bizantinas Arbol_multivía Hernandez_Mancha Happy_Hound Hidrovia_Paraná_Paraguay Artemisia_humilis Grupo_Swatch Antonio_Zinny INTA_Diana

html map