Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Les_Eyzies-de-Tayac La_fée_Urgèle Lavandula_dentata_f._persicina KDELibs Jean_Pierre_Étienne_Vaucher Jaime_Toledo Islas_de_Piritu Jose_A._Ortíz_y_Herrera Irlanda_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1932 Kirlian_(desambiguación) Klonoa_Beach_VolleyBall Josh_Saviano Landrienne Jardín_Botanico_de_Adiopodoumé La_Selle_la_Forge Jose_Francisco_Sánchez_González Interpretaciones_de_la_Mecanica_cuantica Javier_de_Lucas Leyenda_del_río_Celeste La_imagen_es_a_modo_ilustrativo La_Ville_ès-Nonais Jorcas_(Teruel) KBO K-Ci_&_JoJo Liga_de_fútbol_de_Paraná_Campaña Jaén_(España) Invasion_Luso_brasileña Kia_Borrego Las_Cuatro_Avenidas Joaquín_Francisco_Pacheco_y_Gutierrez_Calderón Limitada_Santafesina La_Framboisiere Linnaea_tereticalyx Lago_de_agnano Javier_Jiménez_Martínez Jardin_Botanico_de_Reikiavik Ley_Hawley-Smoot John_Hemings Juan_Sánchez_Tejerina Lily_loveless Lenguas_monumbo Irma_Yakovlevna_Raush Joschka_Fischer Kékélé Jesus_Armando_Arias_Cabrales Lista_de_masacres_en_la_Argentina_(Siglo_XX) Ligneyrac Joaquim_Sunyer Jardín_Botánico_del_Sur_de_China Legendario_(álbum) Linea_de_la_Segunda_Avenida_IRT Lepper_(empresa) JONAS_L_A. Juegos_Olímpicos_de_la_Juventud_de_Invierno_2024 José_Maria_Iparraguirre

html map