Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Post_Estructuralismo Noroy_sur_Ourcq NADH_reductasa Perkins_Argentina Panambí_Kilómetro_8 Peio_Arreitunandia Panarabismo Notre_Dame_de_Livaye Narros_de_Matalayegua_(Salamanca) Pito_coronado Neo_liberalismo Muy_Antigua_Venerable_y_Dominicana_Cofradia_Penitencial_y_Sacramental_de_la_Santa_Vera-Cruz_de_Nuestra_Senora_Madre_de_la_Iglesia,_del_niño_Jesus_y_de_la_Resurreccion_de_Cristo_(Palencia) Panarteritis_nodosa Neoárabe Notacion_de_Pearson Parque_nacional_de_las_Secuoyas Plan_Z_(programa_de_televisión) Paleta_frontón Pedro_Manuel_de_Arístegui_y_Petit Pachnephorus_ruficornis Opera_caementicia PR_NP Plagiolepis Pau_Claris Oreomela_borochorensis Nephrodium_filix-mas Philip_Kitcher Pato_buceador Panji_(príncipe) Oakhurst_(Nueva_Jersey) Naomi_Dorrit Pandanus_baptistii Palacio_de_las_garzas Neuroectodermo Ocentejo_(Guadalajara) Métrica_de_Friedman_Lemaître_Robertson_Walker Pittsburg,_Kansas Pierre_de_Guibours Oakland_Seals Ponte_degli_Scalzi Pedro_Omar_Caino Orsara_di_Apulia Museo_Louisiana_de_arte_moderno Nu_Mix_Klazzics Paradoja_de_Bernoulli Notarius_lentiginosus Piolín OuLiPoPo Pereza_(Courbet) Paraulata_cabecinegra Podachaenium Nectar_(Perú) Méric Physalaemus_ephippifer Phaius_giganteus

html map