Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Baby_Giro CB_Salamanca Carlos_Federico_Savransky Castillo_de_La_Peroja Bomberos Bartolome_Marín_Fernandez Balanza_de_Watt Canton_de_Trie_sur_Baise Bandera_de_Montenegro Barrio_Villa_Gran_Parque Cantón_de_San_Ramón Caragh_M._O'Brien Beryl_Reid Caleta_Córdova Butomus_latifolius Cacosternum_nanum Campero_(provincia) Campo_Santo_(Salta) Bagarius_suchus Batesimalva Bleach_Blade_Battlers Calcolítico_en_la_Península_Ibérica Bartsia_peruvianum Bencomia Bosque Cachilo Cercococcyx_olivinus Caranceja_(Cantabria) Catharina_Amalia_de_los_Paises_Bajos Café_Levante Catedral_Metropolitana_de_Cartagena_de_Indias Cementerio_Jardines_del_Recuerdo Balsa_muisca Campeonato_Mundial_de_Natación_de_1991 Carlos_González_Sháněl Brookline_(Vermont) Carlos_Medrano Casino_de_Cartagena Basilica_de_Santa_Práxedes Castrillo_de_Matajudios Cereus_russelianus Castillo_palacio_de_Vulpellac Callitris Bellevue,_WA Bresimo Bandera_de_Mexico Carlos_oquendo_de_amat Bandera_de_Jordania Carey_Harrison Casearia_mollifolia Betanga Bandera_de_Nueva_York Borya_calviflorus Brahmán_(dios_impersonal) Björk_Gudmundsdottir_&_Trío_Gudmundar_Ingolfssonar

html map