Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ticotico_cejudo San_Joaquín_(Paraguay) Saint_Coulitz Se Star_wars_the_old_republic Somier The_Mavericks Squilla_insularis Scutalus Telescopios_Keck Trampa_de_petróleo Sinagoga_Mayor_de_Barcelona Splaspower San_Agostiño Sinfonia_n._20_(Haydn) Sangre_Fría_Tour Sí_quiero... Saint-Quay-Perros Sinfonia_n_º_1_(Arnold) Torneo_Afunor_2010 São_Miguel_da_Boa_Vista Sincronizaciones Territorio_en_litigio Superstar_(peliculas) Taruka Thuniinae Soyuz_35 Thizay San-Gavino-di-Tenda Saltillo_(1932) Sinatra_(desambiguación) Trainwreck Sauce_de_Buricayupí Skala Saúl_Antonio_Tovar Ten_minutes_older Torneo_San_Sebastián Saint_Benoit_la_Forêt Selección_de_fútbol_de_la_Isla_de_Irlanda Santiago_Vernazza Tephrocactus_malyanus Seguro_de_agresion Subak_hwachae Seminario_de_San_Carlos_(Cuba) Shiva Tratado_de_los_toros_de_guisando Sisón_negro_alioscuro Said Saint-Martin-des-Champs_(Yvelines) Thomas_Wedgwood Torre_Condominio_1 Taboga_(corregimiento_de_Taboga) Seleccion_de_fútbol_de_Butan Tema_(literatura) Selección_de_fútbol_de_Albania

html map