Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Cerro_y_convento_de_la_popa Camillus_(Nueva_York) Bielorusia Banksia_praemorsa Campneuseville Caritas_in_veritate Brzezicki Bagnolo_Piemonte Banco_del_sur Cdk1 CNN_México Bongwater_(película) C-160_Transall Beaulieu-en-argonne Bomberos_de_la_generalitat_de_catalunya Basella_japonica C-101 Campbell_Mithun_Tower Chapaprieta Bailleau-l'Éveque Bruyères Canal_1_Rusia Batalla_de_cranón Campana_promocional Buchon_jiennense Bocconia_arborea Barbus_magniatlantis Bitis_arietans Carlos_Santiago_Alicea Carlos_Casartelli Buchenavia Cardo_María Bolbe_pygmea Carlos_Gutiérrez_Galindo Castilleja_inconstans BOD CC_117 Big_Brother_Awards Baltazar_García_Ros Calyculogygas Beatrice_weder_di_mauro Calycanthus_mohrii Chaiten_(volcan) Capilla_de_la_Venerable_Orden_Tercera_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Casa_Batllo Bodegon_con_cardo_francolín_uvas_y_lirios Castro_de_Porto_de_Baixo Bint_anat Chainsaw_Charlie Castillon_(Cantón_de_Arthez-de-Béarn) Boldesti-Scaeni Brioni CP_-57_2874 Cache_Discovery_Protocol Bailly_le-franc

html map