Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Arte_del_periodo_de_las_invasiones Arvicanthis_nairobae Ariel_Coronel Anillo_ciclico Andreas_Fakudze Arquitectura_y_urbanismo_de_Bilbao Idioma_piceno Guelagetza Análisis_del_punto_de_equilibrio Modelo_electrodébil Arroyo_de_Piedras Anos_1300_a_C Heinrich_Christian_Boie Anagíride Aniceto_Perez Morcilla_de_Asturias Anyukov Hodónimo Aristocrat_Ranchettes Multiversidad Hegenheim Atletico_Madrileño Minstrel_In_The_Gallery Arantxa_Sanchez_Vicario Hector_Recalde Andrea_Guzmán Gyeongsang Historia_UD_Salamanca,_Años_1980 Ann_Packer Aristida_adscensionis Hide_Museum Hamer_(Carolina_del_Sur) Hold_me,_thrill_me,_kiss_me Azcuenaga_(buenos_aires) Arak_(Bebida) Asociación_Pro_Derechos_Humanos_de_Andalucía Angel_Francisco_Martinez Mosset At_(comando_Unix) Mozilla_Firefox_10 Ministros_de_relaciones_exteriores_del_Perú I._C._C. Ann_McCormick Muhammad_II_(de_Córdoba) Aureliano_Blanquet Monte_Xiabre Montselgues Hospital_Clínico_San_Cecilio Hermanos_Pinzon Apaseo_el_Alto_(municipio) Hormigueros_(Hormigueros) Hymenocaris Hombre_de_yelo Harshacharita Montagnana

html map