Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

VI_Division_de_Ejército Rejuvenecedor Fuerza_Aérea_Keniata Municipio_de_Van_Buren_(condado_de_Shelby,_Ohio) Universidad_de_vic Generación_Post_desencanto_(Ecuador) Gnatóstomos Roberto_Rojas_Díaz Gimantis_insulans Tumba_del_Soldado_Desconocido_(Moscu) Garganta_de_Pankisi Galeopsis_glaucocerata Incautos_(2004) Municipio_de_Pierz_(condado_de_Morrison,_Minnesota) Roberto_Monserrat Rockton_(Illinois) Funcionalismo_lingüistico Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_(Tarancon) Ginecología Rock-A-Doodle Glaresis_franzi Municipio_de_Clay_(condado_de_Monroe,_Misuri) Municipio_Simón_Bolivar Rotor_(maquina_electrica) Union_sportive_du_foyer_de_la_régie_Abidjan-Niger Reino_de_Imerina Municipio_de_Carlton Rineloricaria_castroi Gioia_quasidelicata Incidente_en_Asco_2007/2008 Tremembé Republica_Socialista_Soviética_de_Moldavia Indra_Future_Minds Gobernación_del_Río_de_la_Plata Royal_(Iowa) Rio_Diyala Trio_Claveras GenSan Tylopilus Municipio_de_Sheridan_(condado_de_Sioux,_Iowa) Municipio_de_La_Belle_(condado_de_Lewis,_Misuri) Municipio_de_Grant_(condado_de_Grundy,_Iowa) Unión_Internacional_para_la_Conservación_de_la_Naturaleza General_de_División Ifigenia_en_Áulide_(desambiguación) Garcia_Hurtado_de_Mendoza_y_Manríquez Incilius_bocourti Rio_Valdejudios Tren_de_Cercanias_de_Bogota Unión_Argentina_de_Rugby UPM-Sat Municipio_de_Salt_Creek_(condado_de_Franklin,_Indiana) Rodrigo_Calderon,_Conde_de_Oliva Rhythm'n'Blues Infierno_blanco

html map