Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Cineraria_brasiliensis Wang_Du_Lu Cheyenne_(serie_de_television) Yúsuf_I_(sultán_de_Granada) Villepinte Clase_Durandal Akh Weddad Cinarosida Zubat_(Pokémon) Ciclón_tropical College_City_(California) William_Adams_(rapero) Wikipedia_en_lojban Aichi_Ha-70 Administracion_de_Farmacos_y_Alimentos Agustiniidae Zeki_Muren Charles_Émile_Levy Welton_Becket Yu_Gi-Oh!_(juego_de_cartas) Choeradodis_rhomboidea Victor_Neuman Constitucion_de_Andorra Children's_corner Yurix Agar_et_Ismaele_esiliati Viktoryja_Azaranka Conseil_des_Cinq_Cents Waynesboro Ciudad_de_Edimburgo Chromolaena_laevigata Absurdo_(literatura) Abramo Vasseny Agami W._T._C. Alceste_(obra_de_teatro) Clasico_de_los_Bastonazos Concierto_para_piano_y_orquesta_n_2_Op._21_en_fa_menor Vahcir Adelia_Maria Clasico_Corinthians_Palmeiras William_Horsley_Gantt Cine_Teatro_René_Moreno Zaķusala Ciruela_blanca Yahyà_ibn_Al_Hakam_Al-Bakri Chrysanthemum_foliosum A_M_Lyapunov Aeropuerto_Nacional_General_Pedro_Jose_Méndez Vanonus_piceus Vicente_Blanco Alba_(República) Vallabrix

html map