Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

McLaren_MP4_25 Rabocerus_foveolatus Quincurion_romano_(grado_militar) Provincia_de_Takéo Referendum_sobre_la_Constitucion_de_1978 Princesa_Caraboo Lía_Soledad_Silveyra_Urien Línea_arbolada Regimiento_Reforzado_n._1_"Topater" Gran_rey_de_irlanda Masacre_del_Día_de_San_Bartolome Purificacion Grand_Puba Reformas_prusianas Puerta_de_adriano Matias_Gasparini Protoíndico Mijares Gozo Lucio_Emilio_Paulo_(cónsul_1) Mexicas Presion_lateral_del_suelo Raining_Again Meineckia_uzungwaensis Powszechny_Zakład_Ubezpieczeń Made_In_Hong_Kong_(And_Various_Other_Places) Matriz_de_rotacion Louis_Timbal-Duclaux Región_vinicola_de_Ászár_Neszmely Los_tres_tamborileros Metro_Directo_Canarias_Ahora RCN_Radio Marathon_(Wisconsin) Ptolomeo_V_Epífanes Gonzalo_Goicoechea Primera_División_de_España_1939_40 Melvin_Counts M44 Ramón_Matias_Mella Radioquímica Malese_Jow Proteoglucanos Look_No_Further Potters_Bar Los_Simuladores_(Espana) Ramal_Marina Luis_Cluzeau_Mortet RTCL Raión_de_Amvrosiivka Lycocerus_wittmeri Margaret_Starbird QRIII Rafael_Bergamín_Gutiérrez Manuel_Muñoz Procesion_del_Santísimo_Rosario_del_Dolor

html map