Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Prevencion_del_cáncer_de_próstata Mespilodaphne Metoxietano Managua Puente_de_la_carretera_Lincoln Mickell_Gladness Real_Sitio_de_Covadonga Marc_Athanase_Parfait_Oeillet_Des_Murs Merkurios Proegmena_smaragdina Realismo_tecnologico RTD Marqués_de_Moya Raritebe_palicoureoides Lower_Benefield Manolo_Gaspar M.G._Pachomova Rafael_Hernández_Marín Merluccius_albidus Recoil Lodderena_nana Lucio_Aelio_Cesar Refugiados_de_la_guerra_de_abjasia Razon_(filosofía) Raión_de_Horodenka Provincia_General_Jose_Ballivian_Segurola Manuel_de_Oms_y_de_Santa_Pau,_marqués_de_Castelldosrius Gran_Morelos Marrella_splendens Mangala_Valles Martin_del_Palacio Luciopimelodus Línea_de_la_calle_nassau Marco_Cornelio_Cetego_(cónsul_160_a._C.) Proyecto_Kalaweit Marcos_Rodríguez_Pantoja RedPEA Los_Pedros_de_Arriba Protocolo_Facultativo_del_Pacto_Internacional_de_Derechos_Económicos,_Sociales_y_Culturales Rafael_Maranón Quercus_x_ambrozyana Lopamudra_Mitra Lucie_Mannheim Manuel_Maria_de_Gortazar_Munibe Maria_Helena_Resano_Lizaldre Manny_Pacquiao Ratona_flautista Midori Mencía_(onomástica) Quiero_(álbum) Ray_Dixon Mike_Rutherford Maracana_05 Manuel_Rico_Rego Ratón_de_Getaria

html map