Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Matanza_de_la_Escuela_Santa_Maria_de_Iquique Pseudocophora_flaveola Maletagate Regional_(CP) MACD Proyecto_56 Proyecto_atómico_Sovietico MTV_Unplugged_(Roxette) Madre_yerba Meteoros Mediterráneo Menger Procesion_General_de_la_Sagrada_Pasión_del_Redentor_(Valladolid) Power_(película_de_1928) Programa_Minimalista Manuel_Gutiérrez_de_la_Concha Massama Madame_d'Aulnoy Marzano_Appio Pézilla-de-Conflent Lombarda Princess_Ida Luis_de_tapia Lizon Mecynotarsus_hispaniolae Que_Chingaos Primera_reunion-cumbre_del_grupo_BRIC_2009 Los_tres_mosqueteros_(pelicula_de_1942) Gouhou_Drug Maloka Mercado_Abierto_Electrónico Mazewar Mario_Mosquera Luis_de_cordova_y_córdova Quintanavides Milagros_María_Ortiz_Bosch Reaccion_de_Galli_Mainini Gonzalez_Rissotto MG_151_20 Meridian_Superliga Michael_Giannatos Lorenzo_Vázquez_de_Segovia María_Tereza_Montoya Premio_de_Grimmelshausen Provincia_de_huambo MIL_STD_1773 Regata_Sydney_Hobart Maite_Embil Pueblo_hoti Publio_Cornelio_Lentulo_Espínter María_Teresa_Ocaña_i_Gomà Raffaele_de_Rosa Memorial_a_los_Judios_Muertos_en_Europa Gobierno_provisional_de_la_Republica_francesa Recey-sur-Ource

html map