Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Referí Lubomír_Moravcík Mascarey Manuel_Vitorino_Pereira Línea_Delviga Radio-Televizija_Bosne_i_Hercegovine Goleta,_California M-Dogg_20 Luis_de_Olona Rambla_Mahatma_Gandhi Raúl_Parentella Regimiento_de_Infantería_Ligero_Aerotransportable_"Príncipe"_n._3 Lonchophylla_hesperia Raimondas_Rumsas Gonzalo_Luduena Razas_del_censo_2000_en_los_E_E_U.U. Rec_Sports._Soccer_Statistics_Foundation Lophorina Rally_de_Valais_de_2007 María_de_Salinas María_(diosa) Microrregion_del_Litoral_de_Camocim_y_Acaraú Miguel_Armario Mario_Kart_(serie) Macbridea Premio_Nebula Gornja_Purgarija Psidium_strictophyllum Lolita_Sevilla Primeras_Civilizaciones_Metalurgicas_del_Sureste_de_Europa Maha_mantra Marta_Fraile Quintin_Racionero Loca_academia_de_policia_2 Los_Canos Marquis_Teague Rebourguil Los_Suenos,_de_Akira_Kurosawa Golfo_de_Cambay Maíz_azul-blanco Maria_Casal Real_Madrid_Barca Quijote_Informacion_Televisión Matrox MadWorld RYR Ptahmose_(chaty_de_Amenofis_III) Metadona Red_Steel_2 Localización_de_arte_asturiense Maria_Cristina_Gómez Pshikuijabl Granada_Hoy Marc_Montijano MTA_Bridges_and_Tunnels

html map