Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Club_Atletico_Ciudad_de_Lorqui Whispovirus Viaje_al_fondo_del_mar_(serie_de_televisión) Abies_holophylla Coldwave_(EE_UU_) Chaux_des_Crotenay Album_oriented_rock Acalypha_schimpffii Wikipedia_en_samogitiano Adelgunda_de_Portugal Yoshiharu_Habu Aeropuerto_de_Vigo-Peinador Chartier Zhou_Zuoren Agip Xylina_indicatura Zonas_arqueológicas_de_Reforma W_Rostow Albóndiga_de_bacalao Vanda_Osiris Charles_Maurice_de_Talleyrand Acerolo Chocolate_Menta_Mastik Víkingur_Gota Walter_y_Siegfried_Günter Chorophilus_ocularis Yaksis Villa_Riachuelo Ackworth Wetmore_(Kansas) Cis_molokaiensis Wipptal_(comprensorio) Acmadenia_cucullata Coatsburg_(Illinois) Chimino Yarkant Actiniopteridaceae Yala Cistinosis Cicih_Cangkurileung Clitoé Vezzano William_Vickrey Acanthodes_strandi Abu_Rawash Club_de_Futbol_Laguna Circuito_callejero_de_Punta_del_Este Club_Atletico_Huracán_de_Moquegua Valdesotos Zoey's_Tutor Cochlearia_renifolia Chateau-Thébaud Coalición_de_gobierno Aegognathus_similis Col._Cuauhtémoc

html map