Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Condado_de_Clay_(Iowa) Commelínidas Vasco_Fernandes Vasili_Petróvich_Drobov Alben_W_Barkley Codije_Fejérváry-Mayer Adrián_Fernández Acraeini Contactores Cobdar Agustin_Valera_y_Viana Zonites_anaphiensis Zitácuaro Aira_uliginosa Aerides_calceolaris Cistus_crispus_var._vestitus Agua_Bendita_(banda) Ven_conmigo Valtajeros_(Soria) Al-Fustat Codigo_Civil_de_Chile Charles_Kennedy Choi_Ki_Ho Vedin_Musić Ciudad_K Villarrando Condado_de_Wood Colegio_Naval_Militar Villar_del_pozo Ciudad_de_Cordoba_(Argentina) Acuífero_reborde_mesozoico_del_Guadarrama Vaya_un_fugitivo Charles_Camille_Saint_Saëns Aeropuerto_Amilcar_Cabral Vicariato_apostolico Wind_Ridge Zapote_(Distrito_de_San_Jose,_Costa_Rica) Aiglos Cimoc ZEDE Abadia_de_Perseigne Yacimiento_Arqueológico_de_Cercadilla Chthonicola_sagittatus Cladophyllus_bousqueti Comité_Internacional_de_Taxonomia_de_Virus Wavelenght Aegilopaceae Aceifas Woodrowia Aeropuerto_de_Munster Velilla Vieil_Hesdin Vuelta_a_zamora Circuit_Île_Notre-Dame Virgen_de_la_Rueca

html map