Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Tomás_Pereira Teorema_de_convolucion Tincey-et-Pontrebeau Solanum_adscendens Sena_(Mozambique) Temperatura_critica Sinfonia_n.º_2_en_do_menor_(Chaikovski) Stockbridge_(Georgia) Salto_de_Gergal Seleccion_irakí_de_fútbol Sutamarchan Sopa_de_ganso Stan_Getz Saxifraga_stolonifera_var._immaculata Sessrumnir Specularia_castellana Tao Team_Polti The_automatic Templo_de_Seattle_(Washington) Sábado_de_Pasión Superfamilia_(biologia) Tamias_siskiyou Siegfried_Künkele Thun-Saint-Martin Sitios_precolombinos_de_El_Salvador Segunda_lengua Saxifraga_aliciana Selyúcidas Stephen_Strimpell Telefónica_Arena_Madrid Schlechtendalia Sergio_Onofre_Jarpa_Reyes Surniculus_lugubris Tartecourt Susanna_Freeman She's_Not_Me San_Guillermo_de_Vercelli Sapium_endlicherianum Sistemas_de_partidos_politicos Sikukia The_Chicago_Tribune Torneo_de_Winston-Salem_2013 Topos_marsupiales Saint-Jean-d'Asse Selección_de_fútbol_de_los_Estados_Federados_de_Micronesia Skorpion Teatro_Monumental_de_Madrid Tratado_de_lodi Semejanza_(geometría) Slither Synchiropus_laddi Todos_Estan_Bien Sancho_de_Noroña Saimiriinae

html map