Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

IESE Ayuntamiento_de_allande Monique_Henderson Anita_Nüßner Anillo_(seguridad_de_computador) Historia_materialista How_high Moskovsky_prospekt Monedas_al_aire Ico Auteuil_(Yvelines) ITALC Huey_Lewis Misterio_de_obanos Asambleas_democratas_de_Maine,_2008 Grosellero_común Hámundr Hohenheim_(personaje_de_Fullmetal_Alchemist) Asociación_Internacional_de_Epidemiología Idioma_u'wa Angel_V._Baulina Azerbaycan_Televiziya_ve_Radio_Verilisleri_Qapali_Sehmdar_Cəmiyyəti Avoceta_andina Honduras_(desambiguacion) Montjuic Audrey_Munson Iberodorcadion Anticlea_(planta) Mouriez Idioma_yurumanguí Angará Huérfano_(Nuevo_México) Hidruro_de_antimonio Hyperoodon Avenida_neptuno Ascencion_Orihuela_Barcenas Arietes Halterofilia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Helsinki_1952 Arroyo_Colorado Antoine_Lavoisier Anthony_Mackie Anaphyllum Moema Ayui_saiyu Hitos_Ucronicos Aperture_(photography_software) Azinheira_dos_Barros_e_Sao_Mamede_do_Sadão Armando_Vallejo Ayuta Antonio_Alsua_Alonso Gruson Historias_de_Lucrecia Humberto_Palza_Corvacho Milton_(aldea) Aphthona_claripes

html map