Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

CIP_03 Campanula_pusilla_f._umbrosa Cebón Casmenta Camptomus_amplus Cadwaladr_Fendigaid Castillo_de_Saint_Cloud Azules_del_valle_de_mexicali British_west_indies_airways Brigada_de_Aviación_del_Ejército_de_Chile Canal_de_Villoria Bakr_Bin_Laden Cestrum_reflexum Blockhouse_Bay Castaño_falso Barcos_sin_honra Calaveras_de_Arriba C.B._Ciudad_de_Huelva Capellan_Institucional Carlos_Andres_Álvarez Cerro_Colorado_(estado_de_Mexico) Castel_San_Vincenzo Catastrofe_ultravioleta Cecilia,_la_incomparable C.D._Laguna Capilla_del_Hospital_San_Juan_de_Dios Benito_Perez_Valdelomar Cerveza_Superior Campana_japonesa_de_paz Bbc_world Banco_de_bilbao Bartolomeo_Cristofori Casale_Corte_Cerro Challenger_de_Tampere Cervera_del_Maestre Bureau_d'Enquetes_et_d'Analyses_pour_la_Securite_de_l'Aviation_Civile Cabassous_tatouay Casa_de_wessex Burlington_New_Jersey Chalahuite Berenguer_de_anglesola Basílica_del_Salvador_(Santiago_de_Chile) Badahšan Belladonna Børgesen Catedral_de_Tarrasa Blighia_zambesiaca Baltasar_álvarez Bop_to_the_top Baisoara Caspar_and_Mollüsk Bloqueo_anglo-frances_del_Rio_de_la_Plata Cayo_(papa) Cantón_Pasaje Beppe_grillo

html map